Beste lezer,
2007
Het idee voor dit kunstwerk is ontstaan in 2007. In het voorjaar werd er een prijsvraag in het leven geroepen, door Galerie Beeldend Gesproken, om een aantal pilaren in de Kinkerbuurt op te frissen. Ik besloot daaraan deel te nemen omdat kunstwerken in de openbare ruimte objecten waren die mij, sinds mijn komst naar Nederland, altijd geïntrigeerd hebben. Maar ik had nooit kunnen voorspellen dat ik er zelf ook eentje zou gaan maken en dan ook nog in Amsterdam, de stad waar ik zelf woon.
Straatnamen
Omdat ik geïnteresseerd ben in Amsterdamse straatnamen, sinds mijn studentenbaan als postbode op zaterdag, wilde ik iets creëren dat te maken heeft met de straatnamen rondom de pilaren in kwestie. Het thema van de straatnamen zijn de dichters uit de 19de eeuw. Van een paar namen wist ik dat ze dichters waren maar van anderen niet. Toen ben ik de gedichten van deze dichters gaan lezen. Het moest een audiovisueel kunstwerk worden.
De buurt heeft gestemd en ik werd tweede. Dat was een mooi prestatie maar niet goed genoeg om het kunstwerk daadwerkelijk uit te voeren. Woningbouwvereniging YMERE vond het een goed plan en ze vroegen aan mij of zij mijn idee in hun portfolio konden bewaren om het misschien later uit te voeren. Dat vond ik goed.
2009
In 2009 werd ik er door mijn galeriehouder op gewezen dat er een andere prijsvraag van het Stadsdeel Oud-West gaande was: “Wij(k) idee wedstrijd”.
Ik kon mij hiervoor aanmelden. Ik heb toen mijn plan aangepast aan een muur, omdat ik toestemming van YMERE kreeg om het op een muur te plaatsen.
Er werd tijdens de presentaties van ideeën veel gestemd door de buurtbewoners op mijn idee. Ik won een prijs voor de Borgerbuurt en ik mocht aan de slag. Ik begon in augustus 2010 met de uitvoering.
Het idee
Toen kwam ik pas op het idee om het kunstwerk ‘Muur van de Dichters’ in de vorm van een Amsterdamse deurbel te gaan maken. De afmeting zou daardoor kleiner worden en het paste beter in het budget. Het kunstwerk moest de voorbijgangers de indruk geven dat de dichters daar zelf nog wonen. Door ‘aan te bellen’ bij een van hen, wordt hun poëzie via de luidsprekers voorgedragen.
De gedichten
Er zijn vijf gedichten per dichter te beluisteren. Ook is een deel daarvan te beluisteren via deze website. De gedichten zijn ingesproken door dichters en acteurs, woonachtig in, of verbonden aan de Kinkerbuurt. Ik wilde ook rekening houden met toeristen en kinderen: er is een knop gemaakt voor gedichten, ingesproken in het Engels, en een knop met kindergedichten, ingesproken door de leerlingen van de Kinkerbuurt school om de hoek.
De buren
Ook is er rekening gehouden met de buren. Want het kunstwerk staat tussen 9 uur ‘s ochtends aan en 5 uur ’s avonds aan, om zo geluidsoverlast te voorkomen. Overdag is het geluid redelijk zacht om diezelfde reden.
2011
Het kunstwerk is dus tot stand gekomen dankzij woningbouwvereniging YMERE, Stadsdeel Oud-West en galerie ‘Beeldend Gesproken’. De audio installatie is verzorgd door de mensen verbonden aan STEIM, een organisatie die o.a. ideeën van kunstenaars tot uitvoering kan brengen op het gebied van audio installaties. Het object zelf is gebouwd door Martin Venderbos.
Voor een overzicht van andere betrokkenen klik op dankwoord.
Cadeau aan de buurt en stad
Het belangrijkste van alles is, dat het heel prettig was om dit kunstwerk te maken en met verschillende mensen samen te werken, die allemaal geloofd hebben in dit project. Het is uiteindelijk een cadeau aan de buurt en de stad. Het was ook fijn om iets aan de stad te kunnen geven en voor stad te kunnen doen. Hopelijk zullen in de toekomst veel mensen hier plezier aan beleven.
Zelf schrijf ik geen gedichten. Wat ik wel over de poëzie heb leren waarderen is dat het uitstekend een tijdsgeest weergeeft en de ziel van een volk openbaart.
Groet,
Danilo Joanovic da Rudna
(bedenker en maker van het kunstwerk ‘Muur van de Dichters’)
TOP